Jump to content

VIHARÁLLÓSÁG? – EGYRE FONTOSABB!

2014-07-21 10:18:00

Ugyanakkor a rögzítés legyen gazdaságos is! Mindannyian tapasztaljuk, hogy az elmúlt évtizedekben időjárásunk egyre szeszélyesebb. Szinte nem telik el hét, hogy a hírműsorokban nem hallanánk pusztító szélviharokról, jégesőkről.

Vitatható, hogy az időjárásban bekövetkező változások a globális felmelegedéssel vannak-e összefüggésben, de tény, hogy a viharos időjárások évenkénti száma egyre emelkedik.

A biztonságra törekvés természetes igény mindenki részéről, és természetes az is, hogy a gazdasági károkat szeretnénk elkerülni. Márpedig a természeti katasztrófáknak sokszor a nemzetgazdaságot is érintő kihatásuk van.

Az Eurocode szabványokról sokszor elfelejtjük, hogy a tetőcserepek rögzítését ezen „új” jogszabályok szerint kell elvégezni. Az egységes európai követelményeket elsősorban a kereskedelmi akadályok kivédése érdekében hozták létre, amely egységesíti a méretezési eljárást, egyben nagyon magas követelményeket támasztva. Az Eurocode számol a statisztika szerint nagyjából ötven évente bekövetkező eseményekkel, de sajnos nem veszi figyelembe a kiselemes fedések „intelligenciáját”.

Milyen képességről is van tulajdonképpen szó a kiselemes fedések esetén? Bizonyára megfigyelték nagyon sokan, hogy a hírműsorokban többnyire nagy, táblás fedőanyagból, például fémlemezből készült tetőket látunk egy-egy szélvihar után megbontva. Természetesen nem arról van szó, hogy ezeket a fedéseket ne lehetne szakszerűen, viharállóan elkészíteni. „Csupán” arról van szó, hogy a fedőanyagokat nem elfújja a szél, hanem elszívja, ugyanis az áramló levegőnek kisebb a nyomása. Tudjuk jól, hogy több száz tonnás repülőgépek ennek a fizikai jelenségnek köszönhetően képesek a levegőbe elemelkedni, ne lepődjünk hát meg, hogy a néhány kiló tömegű fedőanyagok is szárnyra kapnak. Márpedig a nyomáskülönbség mindig kiegyenlítődésre törekszik. A fedőanyag első és hátsó oldala közötti nyomáskülönbség a kiselemes fedéseknél könnyebben létrejön az átlapolások hézagainál, mint a zárt, táblás lemezfedéseknél.

Tapasztalatok szerint a viharos időjárásnak a 8-10 darab/négyzetméter igényű cserépfedések képesek megfelelni, mert itt a cserepek egyenkénti tömege elegendő ahhoz, hogy nehezen mozduljon el helyéről, ugyanakkor a négyzetméterenkénti 40-45 kg körüli tömeg még terheli túlságosan a szerkezetet, hiszen azt hajlásszögtől függően 250-270 kg teherre kell méretezni hajlásszögtől függően.

A szélszívás elleni rögzítés méretezését az elmúlt évtizedekben is segítették különböző táblázatok ökölszabályokon kívül. Ezeknek a módszereknek azonban nagy hátrányuk, hogy csak egyszerű eseteket képesek lekezelni, sokszor vagy túlbiztosítva, vagy éppen alul méretezve az adott rögzítést. Előbbi eset gazdaságtalan, utóbbi hátrányát nem kell hosszasabban magyarázni…A táblázat nem képes figyelembe venni az épület földrajzi elhelyezkedését, a tető peremterületeit, ahol köztudottan nagyobb mértékben jelentkezik a szélszívás.

A Bramac Kft. Magyarországon jelenleg egy Európában már bevált szoftver hazai átültetésén dolgozik. A szoftver által felhasznált adatok a Bramac csoport egyedülálló laboratóriumaiban szerzett tapasztalatokon alapul (ide a kép). A szoftver figyelembe veszi a tető szélvédett területeit, azaz feleslegesen nem tervez be viharkapcsot és természetesen az Eurocode földrajzi kategóriáin alapul. Méretezésnél meghatározhatjuk, hogy van-e alátétfólia, hiszen egy üres padlástér esetében a korábban említett nyomáskiegyenlítődés könnyebben létrejön, mint szélzáró alátéthéjazat esetében.

A viharállóságot sokszor a fedés szegezésével, csavarozásával próbálják elérni, pedig ezeknek a módszereknek rengeteg hátrányuk van: jelentősen lassítja a munkafolyamatot, a fedőanyagot elő kell fúrni, csökkentve ezzel a fedés vízzáróságát, valamint az ilyen fix rögzítés nem mindig képes követni a tető meteorológiai terhek következtében létrejövő mozgását.

Szakszerű rögzítést az EN 14437 szerint méretezett viharkapcsokkal tudunk készíteni. Ezek előnye, hogy gyorsan, a fedőanyag fúrása nélkül beépítetők, méretezettek, valamint a fedés javítható marad, mert az elemeket szélszívás ellen védi, de azok a gerinc irányába feltolhatók.

Egy szakszerűen elkészített rögzítés költsége alig mérhető, négyzetméterenként legfeljebb pá száz forint, ugyanakkor baleset- és vagyonvédelmi értéke jelentős. A tetőcserepek rögzítése a már említett szoftver segítségével még gazdaságosabbá tehető, mert pont ott, pont annyi, pont olyan rögzítést alkalmazunk, amelyet a tető hajlásszöge, az építmény magassága és földrajzi elhelyezkedése megkíván.

 

Segíthetünk? Lépjen kapcsolatba velünk, visszahívjuk! Részletek...