Jump to content

INNOVATÍV TETŐCSERÉP-FEJLESZTÉST MUTATOTT BE A BRAMAC

2014-07-21 10:13:49

Betoncserepek gyártása több mint 150 éves múltra tekint vissza Európában, ezen belül Magyarországon is. A betontechnológia a tetőcserepek terén főként az utóbbi egy-két évtizedben fejlődött ugrásszerűen.

 

A betoncserepek felülete egyre kifinomultabb, a tetőcserepek szilárdsága pedig soha nem látott értékeket ér el, pedig a 100 évvel ezelőtt gyártott betoncserepek közül is még sok fent van a tetőkön. A tetőcserepek felületi minősége és törőszilárdsága között szoros az összefüggés, csak ezek fordítottan állnak arányban egymással. A betoncserepek szerkezete nagyobb frakciójú homok esetén szilárdabb, de ez érdesebb felülethez vezet. Egy kisebb frakciójú homok esetén szebb felületet lehet elérni, de sajnos csak a szilárdság rovására. Az elmúlt évtized fejlesztése a betoncserép-gyártásnak az a technológia, amely ötvözi a nagy szilárdságot a lehető legszebb felülettel. A technológia lényege, hogy egy erős szemcseszerkezetű testre nagyjából egy milliméter vastagságban nagyon finom szerkezetű, színezett cementpép kerül még nyers állapotban. A két réteg egybeköt, így a bevonat élettartama azonos az alaptesttel. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően ez a finom fedőréteg a tetőcserép orrészét is körbe öleli, még egységesebbé és harmonikusabbá téve a fedésképet. Egy felületi bevonat ez esetben is kerül a betoncserépre, mely megakadályozza, hogy a kötés következtében sókiválás jelenjen meg a tetőcserép felületén. Felületi bevonatot minden betoncserépgyártó alkalmaz, csak éppen eltérő minőségben. A bevonat minőségét elsősorban annak pigment-töltőanyag aránya határozza meg. Minél nagyobb a pigment tartalma egy festéknek, annál jobb lesz az ellenállása az időjárási hatásokkal szemben, annál kevésbé fakul idővel. A fedőrétegek fejlődése a pigment tartalomnál még nem ért véget. Az idei évben jelent meg Magyarországon az a betoncserép bevonat, amelybe infravörös sugárzást reflektáló pigmentek kerülnek beágyazásra. A tetőcserép ez által akár 300%-kal több infravörös sugárzást képes visszatükrözni más fedőanyagokhoz képest. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tetőcserép nyáron kevésbé hevül fel, így hőmérséklete akár 10Co–kal is kevesebb lehet, kisebb hőterhet róva így a tető hőszigetelésére és a tetőtérre.

A Bramac ezeket az újdonságokat a manapság a modern építészetben legkedveltebb tetőcserepén mutatta be. A Bramac Tegalit Protegon extra erős szilárdsággal és a legigényesebb felülettel rendelkezik. A termék Red Dot Design díjjal lett kitüntetve

Segíthetünk? Lépjen kapcsolatba velünk, visszahívjuk! Részletek...