Jump to content

Viharálló tető

2015-08-27 21:16:27

Viharállóság? – Egyre fontosabb! Ugyanakkor a rögzítés legyen gazdaságos is! Mindannyian tapasztaljuk, hogy az elmúlt évtizedekben időjárásunk egyre szeszélyesebb.

 

Szinte nem telik el hét, hogy a hírműsorokban nem hallanánk pusztító szélviharokról, jégesőkről. Vitatható, hogy az időjárásban bekövetkező változások a globális felmelegedéssel vannak-e összefüggésben, de tény, hogy a viharok évenkénti száma egyre emelkedik.

A biztonságra törekvés természetes igény mindenki részéről, és természetes az is, hogy a gazdasági károkat szeretnénk elkerülni. Márpedig a természeti katasztrófáknak sokszor a nemzetgazdaságot is érintő kihatásuk van.

Bizonyára megfigyelték nagyon sokan, hogy a hírműsorokban többnyire nagy, táblás fedőanyagból, például fémlemezből készült tetőket látunk egy-egy szélvihar után megbontva. Természetesen nem arról van szó, hogy ezeket a fedéseket ne lehetne szakszerűen, viharállóan elkészíteni. „Csupán” arról, hogy a fedőanyagokat nem elfújja a szél, hanem elszívja, ugyanis az áramló levegőnek kisebb a nyomása. Tudjuk jól, hogy több száz tonnás repülőgépek ennek a fizikai jelenségnek köszönhetően képesek a levegőbe elemelkedni, ne lepődjünk hát meg, hogy a néhány kiló tömegű fedőanyagok is szárnyra kapnak. Márpedig a nyomáskülönbség mindig kiegyenlítődésre törekszik. A fedőanyag első és hátsó oldala közötti nyomáskülönbség a kiselemes fedéseknél könnyebben kiegyenlítődik az átlapolások hézagainál (ezért maradnak a tetőcserepek a helyükön), mint a zárt, táblás lemezfedéseknél.

Tapasztalatok szerint a viharos időjárásnak leginkább a 8-10 darab/négyzetméter igényű cserépfedések képesek megfelelni, mert itt a cserepek egyenkénti tömege elegendő ahhoz, hogy nehezen mozduljon el helyéről, ugyanakkor a négyzetméterenkénti 40-45 kg körüli tömeg még nem terheli túlságosan a szerkezetet, hiszen azt hajlásszögtől függően 250-270 kg teherre kell méretezni hajlásszögtől függően. Ebből is látható, hogy a fedőanyag súlya az összteherhez képest elhanyagolható, tehát nem lényeges.

A viharállóságot sokszor a fedés szegezésével, csavarozásával próbálják elérni, pedig ezeknek a módszereknek rengeteg hátrányuk van: jelentősen lassítja a munkafolyamatot, a fedőanyagot elő kell fúrni, csökkentve ezzel a fedés vízzáróságát, valamint az ilyen fix rögzítés nem mindig képes követni a tető meteorológiai terhek következtében létrejövő mozgását.

Szakszerű rögzítést a szabvány szerint méretezett viharkapcsokkal tudunk készíteni. Ezek előnye, hogy gyorsan, a fedőanyag fúrása nélkül beépítetők, méretezettek, valamint a fedés javítható marad, mert az elemeket szélszívás ellen védi, de azok a gerinc irányába feltolhatók.

   

Egy szakszerűen elkészített rögzítés költsége alig mérhető, négyzetméterenként legfeljebb pár száz forint, ugyanakkor baleset- és vagyonvédelmi értéke jelentős. A tetőcserepek rögzítése még gazdaságosabbá tehető, ha pont ott, pont annyi, pont olyan rögzítést alkalmazunk, amelyet a tető hajlásszöge, az építmény magassága és földrajzi elhelyezkedése megkíván.

Segíthetünk? Lépjen kapcsolatba velünk, visszahívjuk! Részletek...