Jump to content

Mire figyeljen oda tetőfelújításkor?

2015-08-27 21:16:07

Kizárólag tetőcserépből még senkinek sem sikerült tetőt felhúznia. Egy kutatás szerint azok, akik tetőfelújításon, tetőfedésen gondolkodnak, koncentrációjuk nagy részét a cserepeknek szentelik.

                           

Pedig egy tartós, minőségi cserép messze nem csak a cserepekből áll. Hogy pontosan még mikből? Már mutatjuk is.

Egymásután hallani olyan híreket, hogy a méregdrága, szuper minőségű cserepek mellett befolyik a víz, átjárja a huzat. Ennek oka, hogy egy háztető nem csak cserépből áll. Ha a csúcsminőségű cserepeket silány minőségű elemekkel vesszük körbe, akkor az eredmény valóban valami hasonló lesz.

Egy tető felhúzása során számtalan hibalehetőség van. Egy tetőn ugyanis rengeteg csomópont van:
- ott van például az ereszcsatorna
- a kémény- és antennaátvezetések
- a jogszabályban kötelezően előírt hófogás

A beépített elemek tehát komplett, jól együtt dolgozó rendszert kell, hogy alkossanak. Plusz költségek akkor is vannak, ha a tetőfedéshez nem kellenek egyéb elemek.

Nem is olyan régen elég volt cserép, kúpcserép egy háztető lefedéséhez. A tető, tetőtér rendeltetése funkciója megváltozott. Az ingatlanárak emelkedésével egyre több tető kerül beépítésre, így még nagyobb mértékben növekedtek az elvárások. A beépített tetőterek négyzetméterára megegyezik a földszinti lakásokéval. Jogos tehát az elvárás, hogy ugyanolyan komfortosan szeretnénk használni télen és nyáron egyaránt.

 Elfelejtjük azt is, hogy az említett kúpcserepek habarcsozását néhány évente fel kellett újítani, az ereszcsatornát nemcsak igényességből, hanem anyaga élettartamának meghosszabbítása miatt is festeni kellett. És azon se lepődtünk meg, ha a padlásra a szél behordta a havat.

Ezernyi dologban kell jónak lennie egy tetőnek? Ez a mai technológiáknak köszönhetően nem lehetetlen. Azonban mindezt megvalósítani nehezebb, mint az épület egyéb részeiben. A tető többnyire könnyű szerkezet, így rosszabb a hőcsillapítása. Ráadásul nem csupán hőszigetelésről kell gondoskodnunk, hanem meg kell akadályozni, hogy a helyiségekben keletkező pára bejusson a hőszigetelésbe, különben romlik annak hőszigetelő képessége.

 A hőszigetelésünk külső oldala pedig már hordozza a tetőfedés alátétfóliáját, azaz ha nem is szó szerint, de a fedéshez kapcsolódik. Az alátétfólia függ a tetőfedő anyagtól és a tető hajlásszögétől.

Komplett tetőrendszer = TOP GARANCIA

Komplett tetőrendszer esetén egy kézből kapunk garanciát a teljes tetőrendszerre, megkönnyítve az esetleges vitás esetek felgöngyölítését.

 Mi több, egyes gyártók kedvezőbb garanciális feltételeket kínálnak, amennyiben komplett rendszert vásárolunk. Érthető is, hiszen egy bevizsgált, esetenként éveken át tesztelt megoldásra a gyártók is kisebb rizikóval vállalnak felelősséget. Akad már gyártó, aki tizenöt év rendszergaranciát kínál, azaz a cserépre nyújtott garancia mellett 15 évig vállal felelősséget minden tetőbe épített alkatrészre.

Jó tetőrendszer = kisebb vagy 0 plusz költség

Ráadásul egy jó rendszer mellett dönteni nem csupán önös érdek. Amennyiben az épületbe nem megfelelő anyag kerül beépítésre és ebből adódóan kár keletkezik, úgy azt az épület tulajdonosa köteles megtéríteni.

Egyik leggyakoribb ilyen eset a hó megcsúszása, ami a hófogók hiánya, kevés darabszáma vagy azok nem megfelelő minősége miatt következik be.

 Másik, manapság egyre gyakrabban előforduló oka a káreseményeknek a nem megfelelő viharállóság. Sokan úgy gondolják, hogy a tetőcserepek szeggel rögzíthetők. Ez igaz, de nem méretezhető. Ami nem méretezhető, az nem gazdaságos, ráadásul nehezen vállalható rá felelősség. A tetőfedési rendszerekben méretezett, rozsdamentes viharkapcsokat találunk, amelyek hosszútávon garantálják a viharállóságot.

Termékek mellé ma már minőségi szolgáltatások is járnak.

És ha valóban teljes körű szolgáltatásra vágyunk, akkor nem elégedhetünk meg egy gyártó teljes termékkínálatával. Joggal várunk el a termékekhez kapcsolódó szolgáltatásokat, mint például a tanácsadás, anyagszükséglet-számítás stb.

Sőt, a legmegnyugtatóbb az, amikor a gyártó olyan kivitelezői partnerkörrel rendelkezik, akik rendszeresen vesznek részt a gyártó által szervezett képzéseken és az ismeretekből vizsgát tesznek. Így a megrendelő biztos lehet abban, hogy a kiválasztott anyagok a legmagasabb szakértelemmel párosulva épülnek be a tetőbe, nyugalmat adva ezzel több évtizedre.

Segíthetünk? Lépjen kapcsolatba velünk, visszahívjuk! Részletek...